Právní aspekty vystoupení z Evropské unie - Kaminská, Jana (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vystoupení státu z Evropské unie. Analyzuje současnou právní úpravu, srovnává s právní úpravou jiné organizace a v praktické části se více věnuje Velké Británii. Cílem práce je posouzení dopadů takového vystoupení spolu s vypracováním případové studie. Práce je rozdělena na několik částí. První část se zabývá evropskou integrací, jejími příčinami, cíli a problémy. Druhá část se věnuje samotnému vystoupení - popisu problematiky, zmínění dopadů a vzoru alternativního řešení po vystoupení. Ve třetí části je podrobněji rozebrána Lisabonská smlouva spolu s analýzou příslušného článku a komentáři k tomuto dodatku. Ve čtvrté části je provedena komparace s právní úpravou Světové obchodní organizace. V případové studii je podrobně rozebrán příklad Velké Británie, která má k takovému kroku ze všech evropských států nejblíže, a u které je vystoupení v příštích letech z důvodu vzrůstajícího eurospekticismu reálné. Konkrétně se případová studie snaží nastínit vztah Velké Británie a Evropské unie, zmiňuje vyjednané výjimky (opt-outy), zabývá se příčinami a pravděpodobností vystoupení, ekonomickou stránkou a dopady. Závěr práce obsahuje shrnutí nejdůležitějších myšlenek a poukazuje na možné nebezpečí takového kroku.