Kategorizace služeb Cloud Computingu - Morávek, Jan; Karkošková, Soňa; Feuerlicht, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Práce je zaměřena na seznámení s problematikou cloud computingu a jeho služeb. Hlavním cílem je kategorizace poskytovaných služeb dle jednotlivých parametrů, které slouží jako rozhodné faktory při výběru cloud computingových služeb a následující specifikace definovaných kategorií a parametrů se zaměřením na distribuční model infrastruktura jako služba. Cíl je dosažen postupnou analýzou poskytovaných cloud computingových služeb a následnou syntézou nejpodstatnějších parametrů. Přínosem práce je vymezení relevantních kategorií společných pro distribuční modely služeb, na jejichž základě potenciální spotřebitel vybírá z poskytovaných služeb cloud computingu. Jednotlivé kategorie jsou rozčleněny na základě svého technologického či organizačního charakteru. Kategorie jsou dále specifikovány z hlediska distribučního modelu infrastruktura jako služba. Práce je rozčleněna na teoretickou a praktickou část, přičemž teorie se zabývá popisem základních pojmů, vlastnostmi, modelovým rozdělením, jednotlivými definicemi, architekturou a činnostmi stran spotřebitele i poskytovatele cloud computingových služeb. Praktickou část tvoří tři podkapitoly. V první jsou definovány nejpodstatnější kategorie s danými parametry distribučních modelů. V druhé podkapitole jsou specifikovány kategorie z hlediska infrastruktury jako služby. Poslední podkapitola obsahuje analýzu poskytovatelů globálně přístupných služeb se zaměřením dle modelu IaaS.
Vedoucí práce: Soňa Karkošková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses