Analýza českého hypotečního trhu a jeho situace v době celosvětové krize - Korniienko, Myroslava (2014)
Předmětem této diplomové práce je analýza českého hypotečního trhu a jeho situace v době celosvětové krize. První část práce se zabývá teoretickým rámcem. Definuje, co je finanční krize, jaké jsou její typy a projevy. Zaměřuje se zejména na americkou krizi trhu podřadných hypoték, která stála v počátcích současné globální finanční krize. Též definuje pojem hypoteční úvěr, uvádí jeho základní charakteristiky a typy, vyčleňuje nejdůležitější faktory ovlivňující hypoteční trh. Ve druhé části práce je popsán vývoj hlavních makroekonomických ukazatelů v době krize, situace na trhu nemovitostí a hypoték v České republice a ve Velké Británii. Pomocí statistické analýzy jsou identifikovány hlavní vazby a směry vlivu vybraných ekonomických proměnných na trh hypoték.