Měnová intervence ČNB ve světovém kontextu - Bejdová, Markéta; Potužák, Pavel; Janíčko, Martin, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Diplomová práce se zabývá intervencí České národní banky z listopadu 2013, a to z hlediska dosavadní ekonomické teorie i praxe a také jejího opodstatnění. V první teoretické části je představena současná literatura zabývající se nulovou hranicí nominální úrokové míry z pohledu jejích základních principů, eventualit jejího předcházení a možností monetární politiky v době dosažení této hranice. Dále jsou popsány zkušenosti s dosažením nulové hranice nominální úrokové míry z Japonska a dalších států. V tomto kontextu je představena intervence České národní banky. S použitím lineárního a nelineárního Taylorova pravidla je testována hypotéza, zda byla intervence České národní banky opodstatněná. Taylorovo pravidlo je odhadnuto metodou nejmenších čtverců s použitím čtvrtletních data z ČSÚ a ČNB. Výsledky hypotézu potvrzují, což znamená, že optimální měnově-politická úroková míra měla klesnout do záporných hodnot.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses