K VÝVOJI ČESKOSLOVENSKÉHO CUKROVARNICTVÍ V EVROPSKÉM KONTEXTU MEZIVÁLEČNÉHO OBDOBÍ - Drábek, Jakub, 1989-; Jakubec, Ivan, 1960-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Předmětem práce je analýza cukrovarnického průmyslu v meziválečném období v evropském potažmo celosvětovém kontextu. Práce se zaměřuje na mezinárodní úmluvy, jejich tuzemské aplikace a reakce ostatních cukrovarnických států. Je rozdělena do dvou tematických celků. První se zabývá charakteristikou zahraničního obchodu Československa, druhá již pak konkrétní problematikou cukrovarnictví. Práce klade velký důraz na vnímání cukrovarnictví v co možná nejširším kontextu. Z tohoto důvodu analyzuje část zabývající se problematikou cukrovarnictví i v obdobích, která zdánlivě nesouvisí se zadáním práce, pro pochopení problematiky jsou ale nepostradatelná. Dále si všímá provázanosti jednotlivých struktur cukrovarnických institucí a jejich reakcí na daný vývoj ve sledovaném období. Celkový styl analýzy směřuje k čím dál konkrétnějším problémům. Závěry práce jsou podpořeny množstvím názorů, jak autorových, tak tehdejších odborníků, a také kvantitativními údaji. Hlavním cílem práce je verifikovat hypotézu, že krize byly způsobeny odklonem od volného trhu. V průběhu analýzy se tento předpoklad potvrzuje téměř u všech uvažovaných krizí. Rovněž se ukazuje, že žádná administrativní opatření nemohou být díky trhu efektivní. Propojení mezi vládou a cukrovarnickým průmyslem bylo zřejmé, cukrovarníci prosadili množství zákonů právě díky této provázanosti.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses