Srovnání rodinného chování před a po roce 1989 - Hrušková, Eliška (2015)
Cílem této práce je analyzovat proměny rodinného chování před a po roce 1989. Práce přináší základní přehled historických souvislostí a pronatalitních opatření, která z dlouhodobého hlediska významně ovlivnila vývoj základních demografických ukazatelů. Právě vývoj úrovně sňatečnosti, plodnosti, rozvodovosti a potratovosti dále popisuje a hledá v něm podobnosti, či naopak odlišnosti. Další kapitola sleduje rozšíření nesezdaných soužití ve společnosti a s nimi související nárůst mimomanželské plodnosti a neúplných rodin. Závěrečná kapitola je věnovaná analýze faktorů ovlivňujících rodinné chování po roce 1989.