Ekonomické a sociální okolnosti generální stávky ve Velké Británii v roce 1926 - Pošvař, Vojtěch (2014)
Cílem této bakalářské práce je analýza hospodářských a sociálních okolností, které vedly k vypuknutí generální stávky ve Velké Británii v roce 1926. První část práce se věnuje historickému vývoji odborového hnutí a dlouhodobým příčinám generální stávky. Druhá část práce se zabývá krátkodobými příčinami, ale hlavně generální stávkou samotnou. Na poslední část práce bylo využito především nevydaných pramenů AMZV v Praze a věnuje se důsledkům stávky pro odborové hnutí. Je zde také analyzován rozdílný vztah Labouristické strany a Komunistické strany Velké Británie na generální stávku nebo jaký mělo vliv schválení zákona o průmyslových sporech z roku 1927 na odborové hnutí.