Model dvoudětné rodiny v České republice - Rumlová, Alena (2015)
Cílem práce je popsat fenomén dvoudětné rodiny, tolik charakteristický pro dobu před rokem 1989. Dále také zmapovat vývoj v porevoluční době, kdy se začaly měnit vzorce rodinného chování. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V teoretické části je popsán historický vývoj z pohledu počtu narozených dětí. Dále je zmíněna praktikovaná rodinná politika. V empirické části jsou popsány změny v chování rodiny v letech 1949--2013. Tyto jsou rozděleny do tří období, které jsou ohraničené významnými historickými událostmi. Bylo analyzováno velké množství dat, jejichž výstupy jsou zpracovány do grafické podoby. Vzhledem k postupující evropské integraci věnuji poslední část práce mezinárodnímu srovnání. Evropské země byly rozděleny na základě šetření NIDI, které bylo zpracováno v roce 1999. Závěr práce je věnován souhrnné kapitole, kde jsou jednotlivé grafy zobrazeny za celé období dohromady tak, aby si čtenář dokázal vytvořit celistvou představu o vývoji jednotlivých ukazatelů.