Srovnání vývoje míry nezaměstnanosti ČR a SR - Trgiňová, Lenka (2015)
Nezaměstnanost je jedním z největších ekonomických a sociálních problémů dnešní doby. Bakalářská práce porovnává nezaměstnanost v České republice a na Slovensku. Práce se skládá z teoretické a analytické části. V teoretické části jsou charakterizovány obě země, charakterizována nezaměstnanost a některé ukazatele, například míra ekonomické aktivity nebo míra nezaměstnanosti. Analytická část již porovnává země z různých hledisek pomocí údajů z Českého statistického úřadu, Ministerstva práce a sociálních věcí, Slovenského statistického úřadu a z Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V práci je v některých analýzách zohledněna věková struktura, pohlaví, dosažené vzdělání či geografie. Analýza využívá vhodné statistické metody. Tato bakalářská práce poskytuje ucelený přehled o nezaměstnanosti v České republice i na Slovensku.