Podnikateľské riziká v poisťovníctve a ich kvantifikácia - Szarková, Lucia (2015)
Diplomová práca na tému Podnikateľské riziká v poisťovníctve a ich kvantifikácia popisuje podnikateľské riziká, ktorým sú poisťovne pri svojej činnosti vystavované. Práca je zameraná na trhové riziko a na kvantifikáciu trhového rizika v poisťovniach. Obsahuje vymedzenie špecifík činnosti poisťovní, reguláciu a charakteristiku podnikateľských rizík v poisťovníctve. Veľká časť práce sa zaoberá metódou Value at Risk ako nástroja k meraniu trhového rizika a jednotlivými metódami na jej výpočet. V závere práce je popis procesov kvantifikácie trhového rizika v Generali PPF Holding a v Českej poisťovni, ktorý podáva praktický pohľad na problematiku trhového rizika v poisťovniach.