Nedostatky vykazování HDP a hospodářský "růst" na dluh - Rýparová, Marie (2014)
Hrubý domácí produkt je v současnosti nejvyužívanější ukazatel ekonomického vývoje země. Práce zhodnocuje jeho klíčové nedostatky, které se týkají především poškození životního prostředí, stínové ekonomiky, odpisů kapitálu, defenzivních výdajů, multiplikátoru státních výdajů a jevu phantom GDP. Práce dále zkoumá závislost hrubého domácího produktu a zadluženosti. Podle mnoha studií existuje hranice, od které může mít zadluženost negativní vliv na hrubý domácí produkt. Na základě získaných poznatků a na základě zhodnocení vztahu tempa růstu dluhu vládního sektoru a tempa růstu hrubého domácího produktu se tato diplomová práce přiklání k názoru, že záleží spíše na trajektorii a struktuře dluhu, než na jeho celkové výši. Zároveň je nutné sledovat produktivitu vynaložených vládních výdajů a okolnosti za jakých dluh vznikl.