Jak hospodářský cyklus ovlivňoval v letech 1993 -2013 návštěvnost českých kin? : - Levová, Kateřina (2016)
Základní otázkou této bakalářské práce byl vztah mezi hospodářským cyklem a návštěvností kin v České republice. Dalšími otázkami je pak vliv technologického pokroku, důchodu domácností a vliv substitutů a komplementů na návštěvnost. Podobné otázky zkoumalo již několik prací v různých státech, přesto výsledky nejsou shodné. Přínosem práce je zkoumání českého odvětví, které z ekonomického pohledu nebývá analyzováno příliš často. V první části jsou popsány dotčené teorie: teorie hospodářského cyklu, teorie spotřebitele a poptávky. Další část práce obsahuje popis analyzovaného odvětví, jeho historický vývoj a přehled studií, které toto téma již zpracovávaly. Následují dva modely: první zkoumající celkovou roční návštěvnost kin (1993 až 2013) a druhý model zaměřený na průměrnou návštěvnost na jedno promítání. V obou modelech byla zkoumána závislost návštěvnosti kin na cyklické složce míry nezaměstnanosti a dalších proměnných. V obou případech výsledky naznačují, že návštěvnost je procyklická. Výše reálné mzdy má pozitivní dopad na návštěvnost. Vliv technologického pokroku je naopak záporný.