Rozpočtové přebytky v 90. letech ve světle rozpočtové politiky B. Clintona a hospodářského růstu - Drnda, Adnan (2014)
Tato práce se věnuje tématu fiskální politiky v USA za administrativy Billa Clintona a příčinám vzniku rozpočtových přebytků na konci 90. let. Nejprve popisuji fiskální a ekonomickou situaci za administrativy prezidentů Reagana a Bushe. Poté se soustřeďuji na období Clintonovy administrativy a klíčové rozpočtové zákony. Pomocí analýzy rozpočtů určuji hlavní změny na výdajové a příjmové straně. Docházím k závěru, že na stabilizaci amerických federálních rozpočtů měla zásadní vliv příznivá ekonomická situace ovlivněna velkým množstvím pozitivních faktorů v čele s rozvojem informačních technologií. Clintonova administrativa nicméně dokázala těchto okolností využít a prostřednictvím fiskální politiky se na vzniku rozpočtových přebytků podílela výrazným způsobem. Na závěr uvádím několik doporučení pro politiky a tvůrce rozpočtů.