Rozpočtové přebytky v 90. letech ve světle rozpočtové politiky B. Clintona a hospodářského růstu - Drnda, Adnan; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato práce se věnuje tématu fiskální politiky v USA za administrativy Billa Clintona a příčinám vzniku rozpočtových přebytků na konci 90. let. Nejprve popisuji fiskální a ekonomickou situaci za administrativy prezidentů Reagana a Bushe. Poté se soustřeďuji na období Clintonovy administrativy a klíčové rozpočtové zákony. Pomocí analýzy rozpočtů určuji hlavní změny na výdajové a příjmové straně. Docházím k závěru, že na stabilizaci amerických federálních rozpočtů měla zásadní vliv příznivá ekonomická situace ovlivněna velkým množstvím pozitivních faktorů v čele s rozvojem informačních technologií. Clintonova administrativa nicméně dokázala těchto okolností využít a prostřednictvím fiskální politiky se na vzniku rozpočtových přebytků podílela výrazným způsobem. Na závěr uvádím několik doporučení pro politiky a tvůrce rozpočtů.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses