Nemecký obchodný prebytok v kontexte krízy eurozóny - Morong, Martin; Titze, Miroslav; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práca skúma konkrétne faktory ovplyvňujúce nemecký obchodný prebytok a spôsob, akým tieto zdroje ovplyvnili ostatné ekonomiky v eurozóne. Záver vyplývajúci z tejto bakalárskej práce je, že to boli prevažne tieto prostriedky, ktoré financovali deficity bežných účtov PIIGS a zväčšovali nerovnováhy v eurozóne, ktoré sa prejavili v kríze platobných bilancií. Potom ako sa Európou prehnala kríza, tieto kapitálové toky náhle ustali a spôsobili insolvenciu periférnych ekonomík. Riešením vzniknutej situácie bol prílev verejného kapitálu, najmä prostredníctvom platobného systému TARGET2. V súčasnosti zasiahnuté ekonomiky prechádzajú internou devaluáciou, pričom Nemecko vykazuje permanentne vysoký obchodný prebytok. Pozornosť je venovaná dôsledkom a rizikám, vyplývajúcich z tejto pretrvávajúcej nerovnováhy medzi SRN a ostatnými členmi EMU.
Vedoucí práce: Miroslav Titze
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses