Analýza ekonomiky Poľska od roku 2000 do súčasnosti -- jedinej krajiny Európskej únie bez recesie - Brejčák, Peter (2014)
Analýza ekonomických agregátov a hospodárskej politiky Poľska od roku 2000 ukazuje, že najdôležitejším faktorom, prečo krajina nezažila recesiu, sú výdaje na spotrebu súkromného sektora, ktoré v sledovanom období neustále rástli. Pozitívnymi faktormi sú aj výdaje na spotrebu vlády a vlastná mena zloty, ktorá počas krízy výrazne depreciovala a exportne zamerané odvetvia tak získali vyššiu konkurencieschopnosť. Kladom je aj stabilný bankový sektor. Negatívnym faktorom je v súčasnosti obmedzovanie výdajov vlády na spotrebu, z dlhodobého hľadiska tiež problémy trhu práce, najmä v oblasti zamestnanosti mladých ľudí a žien. Za účelom stabilného hospodárskeho rastu v dlhom období by mal byť tento trh ďalej reformovaný.