Rozsah, struktura a vliv stínové ekonomiky ČR na národní hospodářství v letech 2004 – 2013 a její komparace v rámci zemí EU - Holman, Martin; Štekláč, Jiří; Czesaný, Slavoj, 1940-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Bakalářská práce analyzuje rozsah a strukturu stínové ekonomiky zemí EU a zaměřuje se především na Českou republiku. Jsou představeny hlavní přičiny růstu stínové ekonomiky a ně navazuje výčet metod odhadu, který poskytuje jejich hodnotově neutrální analýzu. Z hlediska struktury jsou zde stínové ekonomiky vybraných zemí EU rozloženy na průmyslová odvětví. Subsektory s největším výskytem stínových aktivit jsou stavební a výrobní průmysl. Dále jsou analyzovány předkrizové i pokrizové trendy a z pozorování vyplývá, že stínová ekonomika v Evropě dlouhodobě relativně klesá. Dílčím závěrem je poznatek, že vývoj stínové ekonomiky je výrazně ovlivňován hospodářskými cykly. Hlavním výstupem práce je empirické zjištění, že existuje silná negativní korelace mezi počtem elektronických transakcí na obyvatele a velikostí stínových ekonomik. Tento fakt je relevantní pro ČR, jelikož se zde elektronické platby využívají v rámci EU podprůměrně. Liberální opatření na podporu bezhotovostních transakcí tak mají v ČR velký potenciál.
Vedoucí práce: Jiří Štekláč
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses