Zdanění lihu v ČR a ve světe - Dufek, Jakub; Slintáková, Barbora; Kozubíková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Práce Zdanění lihu v ČR a ve světě se zabývá zdaňováním této komodity, právní úpravou a dopady pro stát a společnost. Je členěna do čtyř kapitol. V prvních dvou kapitolách rozebírám především právní úpravy spojené s lihem, kdy hlavní důraz je kladen na zákony České republiky a tento popis je doplněn o právo unijní, které má pochopitelně na zdanění lihu na našem území velký vliv. Kromě těchto stěžejních částí obsahuje první kapitola stručný pohled do historie zdaňování spotřeby se zaměřením na daně z alkoholu. V druhé kapitole se zabývám daňovou teorií selektivních daní opět v souvislosti se zdaňováním alkoholu. Následuje praktická část, kde jsem se ve třetí kapitole pokusil zaměřit na oblast společenských nákladů spojených s konzumací alkoholu a na tuto kapitolu navazuje závěrečná kapitola, týkající se výnosů spotřební daně z lihu. Pro oblast nákladů jsem si kladl cíl najít a popsat studii, která kvantifikuje náklady spojené s konzumací alkoholu v nadnárodním měřítku, z důvodu komparace mezi jednotlivými státy. V části týkající se výnosů spotřební daně z lihu jsem se zaměřil na sazbu daně a její komparaci, na významnost této daně a pokusil jsem se zjistit, zda existuje vztah mezi velikostí sazby daně a následného daňového výnosu.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses