Analýza rizik vybraného podniku a optimalizace pojistného portfolia - Schorník, Jakub (2014)
Předmětem bakalářské práce je analýza podnikatelskěých rizik, vyplývajících z činnosti podnikatelského subjektu a vytvoření návrhu pojistného portfolia k pokrytí těchto rizik. Práce se nejprve zaměří na teoretický popis rizika, jeho klasifikaci a možné řízení. V další části se práce zaměřuje na pojišťovnictví a seznámení se se základními pojistnými druhy, typy a dělením pojištění. Následně je teoreticky popsána problematika podnikatelských rizik a možnosti jejich pokrytí. Další kapitola charakterizuje vybraný ekonomický subjekt, zhodnocuje nebezpečí, působící na daný subjekt a popisuje stávající pojistné portfolio. Na základě základě analýzy rizik a preferencí jsou vybrány pojistné produkty od preferovaných pojišťoven, které jsou v závěrečné části práce pomocí scoring modelu srovnány a je vybrána nejoptimálnější nabídka. Práce ukazuje na podpojištěnost podniků a může sloužit jako primární východisko pro nastavení zajištění rizik.