Vývoj ekonomické situace střední třídy v České a Slovenské republice po roce 1989 - Svoboda, Petr (2014)
Práce analyzuje porevoluční vývoj střední třídy na území České a Slovenské republiky. Nejprve je odvozeno samotné vymezení střední třídy a následně je na této skupině aplikací statistických dat ukázáno, jak se vyvíjela její situace. Střední třída je pojata jako skupina nemanuálně pracujících zaměstnanců a individuálních podnikatelů. V České republice se její příjmová situace celkově zlepšila a zvětšuje se co do počtu a podílu na pracující populaci. Na Slovensku je naměřený přírůstek příjmů ještě vyšší, ovšem její mohutnost celé dvě poslední dekády prakticky stagnuje. Vývoj příjmů je dán do souvislosti s podílem terciárně vzdělané populace. Nakonec práce předkládá některé dílčí predikce vývoje, možné důsledky, stejně tak jako domnělé příčiny událostí a návrhy opatření na stabilizaci střední třídy v České republice.