Vývoj ekonomické situace střední třídy v České a Slovenské republice po roce 1989 - Svoboda, Petr; Prachař, Ondřej; Šmíd, Jan, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Práce analyzuje porevoluční vývoj střední třídy na území České a Slovenské republiky. Nejprve je odvozeno samotné vymezení střední třídy a následně je na této skupině aplikací statistických dat ukázáno, jak se vyvíjela její situace. Střední třída je pojata jako skupina nemanuálně pracujících zaměstnanců a individuálních podnikatelů. V České republice se její příjmová situace celkově zlepšila a zvětšuje se co do počtu a podílu na pracující populaci. Na Slovensku je naměřený přírůstek příjmů ještě vyšší, ovšem její mohutnost celé dvě poslední dekády prakticky stagnuje. Vývoj příjmů je dán do souvislosti s podílem terciárně vzdělané populace. Nakonec práce předkládá některé dílčí predikce vývoje, možné důsledky, stejně tak jako domnělé příčiny událostí a návrhy opatření na stabilizaci střední třídy v České republice.
Vedoucí práce: Ondřej Prachař
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses