Nerostné bohatství a jeho vliv na průběh občanské války v Angole - Monteiro, Ornella Lassalette (2015)
Práce zkoumá vliv nerostného bohatství, ropy a diamantů, na vznik, průběh, ukončení a délku občanské války v Angole. Pro lepší vystihnutí tohoto vlivu je válka rozdělena na dvě fáze: První fáze popisuje situaci za Studené války, kdy mocnosti jako USA a SSSR svým diktátem utvářely mezinárodní prostředí. Ve druhé fázi potom dochází k posílení role nerostných surovin. Hlavním zjištěním je, že ropa ani diamanty nezapříčinily propuknutí války, ale měly vliv na charakter konfliktu a hlavně ve druhé fázi přispěly k vleklosti již už tak dlouhé občanské války.