Nerostné bohatství a jeho vliv na průběh občanské války v Angole - Monteiro, Ornella Lassalette; Volenec, Otakar; Kochan, Jan, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2015)
Práce zkoumá vliv nerostného bohatství, ropy a diamantů, na vznik, průběh, ukončení a délku občanské války v Angole. Pro lepší vystihnutí tohoto vlivu je válka rozdělena na dvě fáze: První fáze popisuje situaci za Studené války, kdy mocnosti jako USA a SSSR svým diktátem utvářely mezinárodní prostředí. Ve druhé fázi potom dochází k posílení role nerostných surovin. Hlavním zjištěním je, že ropa ani diamanty nezapříčinily propuknutí války, ale měly vliv na charakter konfliktu a hlavně ve druhé fázi přispěly k vleklosti již už tak dlouhé občanské války.
Vedoucí práce: Otakar Volenec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses