Analýza systému hodnocení zaměstnanců - Marková, Petra (2014)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu systému hodnocení zaměstnanců ve vybrané společnosti. Cílem práce je identifikovat silné a slabé stránky systému hodnocení zaměstnanců a na základě zjištěných skutečností navrhnout vhodná řešení pro zefektivnění systému hodnocení. Teoretická část se zabývá základními teoretickými východisky, také personálními činnostmi, které souvisí s hodnocením zaměstnanců. V praktické části je prostřednictvím dotazníkového šetření zjišťováno, jak je vnímán systém hodnocení zaměstnanci. Na základě výsledků dotazníkového šetření jsou identifikovány zjištěné nedostatky stávajícího systému a jsou navržena opatření k zefektivnění systému.