Analýza konkrétní společnosti z pohledu CRM - Svoboda, Mikuláš (2014)
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá vysvětlením pojmu CRM, jeho historií, vývojem a moderními trendy. Popisuje firemní postupy a jednotlivé funkce CRM. Zabývá se také jeho přínosy a teoretickou implementací ve firmě. Praktická část představuje konkrétní společnost, analyzuje její firemní procesy se zaměřením na nedostatky a jejich následnou optimalizaci. Dále zpracovává dotazníky vyplněné zaměstnanci z oddělení fakturace a obchodu a interview s vedoucími těchto oddělení. Na základě získaných poznatků je zpracováno doporučení k zavedení CRM.