Analýza konkrétní společnosti z pohledu CRM - Svoboda, Mikuláš; Malinová, Ludmila; Jánský, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2014)
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá vysvětlením pojmu CRM, jeho historií, vývojem a moderními trendy. Popisuje firemní postupy a jednotlivé funkce CRM. Zabývá se také jeho přínosy a teoretickou implementací ve firmě. Praktická část představuje konkrétní společnost, analyzuje její firemní procesy se zaměřením na nedostatky a jejich následnou optimalizaci. Dále zpracovává dotazníky vyplněné zaměstnanci z oddělení fakturace a obchodu a interview s vedoucími těchto oddělení. Na základě získaných poznatků je zpracováno doporučení k zavedení CRM.
Vedoucí práce: Ludmila Malinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses