Rozdíly ve vedení daňové evidence a účetnictví individuálního podnikatele - Solyanik, Yulia (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na dva nejběžnější způsoby evidence hospodářské činnosti individuálních podnikatelů, a to podvojné účetnictví a daňovou evidenci. Cílem bakalářské práce je porovnat tyto způsoby evidence, zjistit v čem se vzájemně liší a vymezit kritéria, podle kterých by měli začínající podnikatelé rozhodovat při výběru nejvhodnějšího způsobu evidence pro jejich podnik. První část práce je věnována možnostem samostatného podnikání fyzických osob v České republice a způsobům evidence jejich podnikatelské činnosti. V další kapitole účetnictví a daňová evidence jsou mezi sebou porovnávány z hlediska obsahu, právní úpravy, formy a způsob evidování jednotlivých složek majetku a závazků, v závěru kapitoly jsou porovnané povinnosti spojené s koncem zdaňovacího období. Poslední kapitola teoretické části se zabývá přechodem z daňové evidence na vedení účetnictví. Souhrnný příklad znázorňuje praktické využití daňové evidence a účetnictví a slouží k porovnání dopadu obou evidencí na základ daně.