Rozdíly ve vedení daňové evidence a účetnictví individuálního podnikatele - Solyanik, Yulia; Trnka, Michal; Pelák, Jiří, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na dva nejběžnější způsoby evidence hospodářské činnosti individuálních podnikatelů, a to podvojné účetnictví a daňovou evidenci. Cílem bakalářské práce je porovnat tyto způsoby evidence, zjistit v čem se vzájemně liší a vymezit kritéria, podle kterých by měli začínající podnikatelé rozhodovat při výběru nejvhodnějšího způsobu evidence pro jejich podnik. První část práce je věnována možnostem samostatného podnikání fyzických osob v České republice a způsobům evidence jejich podnikatelské činnosti. V další kapitole účetnictví a daňová evidence jsou mezi sebou porovnávány z hlediska obsahu, právní úpravy, formy a způsob evidování jednotlivých složek majetku a závazků, v závěru kapitoly jsou porovnané povinnosti spojené s koncem zdaňovacího období. Poslední kapitola teoretické části se zabývá přechodem z daňové evidence na vedení účetnictví. Souhrnný příklad znázorňuje praktické využití daňové evidence a účetnictví a slouží k porovnání dopadu obou evidencí na základ daně.
Vedoucí práce: Michal Trnka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses