Analýza boje proti korupci v České republice od roku 2010 - Lébl, Tomáš (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá korupcí a bojem proti korupci od roku 2010, který je spojen s nástupem vlády Petra Nečase, která se profilovala jak vláda boje proti korupci. V teoretické části je popsán problém definice korupce, stejně jako příčiny vedoucí ke korupci a důsledky, které výskyt korupce má. Dále je popsáno členění korupce a jsou vysvětleny způsoby měření a šíření korupce. V praktické části se práce zabývá zhodnocením úspěšnosti vládního boje proti korupci a dále komparací úrovně korupce a faktorů ovlivňující korupci mezi Českou republikou a Dánskem, které je považováno za jednu z nejméně zkorumpovaných zemí. Závěr práce shrnuje výsledky porovnání a obsahuje doporučení ke snížení úrovně korupce v České republice. Přínosem práce je určení charakteru korupce v České republice a vyzdvižení vlivu neformálních institucí na úroveň korupce.