Mýty a realita záporných úrokových měr - Strach, Jakub; Jakl, Jakub; Kučera, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Bakalářská práce se zabývá problematikou záporných úrokových měr se zaměřením na jejich použití v rámci monetární politiky. V teoretické části práce jsou popsány důležité úrokové míry a jejich vzájemné vazby. Dále se zabývá Taylorovým pravidlem, které často figuruje jako argument pro jejich zavedení. Poslední kapitola zmiňuje přelomové teoretické názory v oblasti záporných nominálních úrokových měr. Analytická část práce je zaměřena na situace, kdy by použití záporných úrokových měr bylo prospěšné. Řeší problematiku zero lower bound, která tomuto použití zabraňuje a tři hlavní návrhy, jak se s tímto problémem vypořádat. Další kapitola popisuje dění posledních let především v Evropě, kdy došlo k použití záporných úrokových měr ze strany centrálních bank Švýcarska, Dánska i ECB. Závěrečné kapitoly popisují nebezpečné trendy v podmínkách dlouhodobě záporných úrokových měr a překážky v legislativě.
Vedoucí práce: Jakub Jakl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses