Datová kvalita v prostředí otevřených a propojitelných dat - Tomčová, Lucie (2014)
Diplomová práce se zabývá datovou kvalitou v prostředí otevřených a propojitelných dat. Mezi cíle patří vymezení specifik datové kvality v tomto prostředí. Na specifika je nahlíženo zejména z pohledu dimenzí datové kvality (tj. vlastností dat, které v rámci datové kvality sledujeme) a možností jejich měření. Dále práce definuje vliv, který má na datovou kvalitu převod dat do propojitelné podoby, a to s přihlédnutím k možným rizikům a přínosům, které dále datovou kvalitu mohou ovlivňovat. Na základě stanovených dimenzí datové kvality, které jsou shledány jako relevantní pro prostředí otevřených a propojitelných dat, je sestaven seznam metrik, jež jsou verifikovány na reálných datech (otevřená propojitelná data publikována orgánem státní správy). Práce ukazuje na potřebu posouzení a řízení datové kvality s přihlédnutím k rozdílům, které se váží k tomuto specifickému prostředí. Zároveň práce nabízí možnosti dalšího zkoumání této problematiky a prezentuje navazující směry, kterými je možné ubírat se při teoretickém i praktickém rozvíjení tématu.