Ocenění společnosti METRANS DYKO Rail Repair Shop, s. r. o. - Klečka, Jaroslav (2014)
Cílem diplomové práce je stanovit objektivizovanou hodnotu vlastního kapitálu společnosti z pohledu mateřského podniku. Ocenění bude provedeno výnosovou metodou, nicméně bude provedeno také porovnání s metodou účetní. Pro výsledné ocenění bude použita metoda FCFF (free cash flow to firm). Výsledek této metody bude porovnán s oceněním pomocí ukazatele EVA (ekonomická přidaná hodnota). Při zpracovávání ocenění a jeho dílčích částí budu mít přístup k některým podnikovým datům a celá práce bude průběžně konzultována s vedením oceňované společnosti. Ocenění výnosovou metodou je založeno na sestavení finančního plánu. Pro jeho objektivizované sestrojení je třeba nejdříve provést strategickou a finanční analýzu, které nám dají podklady pro predikování budoucího stavu hospodaření firmy. Na závěr práce aplikuji na zvolenou oceňovací metodu simulaci Monte Carlo, která zajistí zohlednění nejistoty při finančním plánování na budoucích 6 let. Z ocenění vyplynula nejpravděpodobnější střední hodnota (aritmetický průměr) oceňované společnosti ve výši 406 600 tis. Kč.