Analýza těžby alternativních kryptoměn - Ballek, Miroslav (2014)
Bitcoin se v průběhu několika posledních let stal globálně úspěšným a velmi sledovaným projektem. Jedná se o druh decentralizované digitální měny, jejíž fungování je založeno na matematicko-kryptografických principech a vzniká pomocí výpočetně náročného procesu, který se nazývá těžba. Existuje také tisíce dalších alternativních kryptoměn, které i přes fakt, že bitcoin v mnoha ohledech překonávají, zůstávají mediálně téměř neznámé. Ústředním tématem této práce je rozsáhlý ekosystém alternativních kryptoměn a analýza jejich těžby. Cílem je na praktickém příkladu ukázat, jak těžba alternativních kryptoměn probíhá a zjistit, jestli lze konkrétním typem grafické karty profitabilně těžit. Před úspěšným dosažením cíle jsem musel nejprve ekosystém kryptoměn zanalyzovat. Dále potom různé kryptoměny vzájemně porovnat a na závěr zrealizovat těžební operaci a vyhodnotit její výsledky. Hlavní přínos práce je ve zmapování rozsáhlého ekosystému kryptoměn a nalezení odpovědi na otázku, proč jsou některé kryptoměny úspěšnější než jiné. Za dílčí přínos považuji praktickou ukázku realizace těžby alternativních kryptoměn a zjištění, za jakých podmínek se dají alternativní ktyptoměny profitabilně těžit pomocí grafické karty. Struktura práce je rozdělena na tři hlavní části. První část je věnována podrobnému vysvětlení pojmu kryptoměna, z čeho se skládá a na jakých principech funguje. Obsahem druhé části je kromě analýzy ekosystému, také vzájemné porovnání určitého vzorku alternativních kryptoměn. Třetí část je část praktická, ve které jsem uskutečnil reálnou těžební operaci.