Využití Bayesovských sítí pro predikci korporátních bankrotů - Hátle, Lukáš; Witzany, Jiří, 1966-; Málek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Cílem práce je zhodnotit použití bayesovských klasifikátorů v predikci korporátních bankrotů. Získané výsledky naznačují, že bayesovské klasifikátory dosahují srovnatelných výsledků s častěji používanými metodami v této oblasti, jako jsou logistická regrese a rozhodovací stromy. Srovnání bylo provedeno na základě vlastní analýzy na datových souborech z České republiky a Polska. Celková úspěšnost naivních bayesovských klasifikátorů používajících entropickou diskretizaci s hybridním předvýběrem vysvětlujících atributů je pro český datový soubor 77,19 %, pro polský 79,63 %. Hodnoty AUC jsou pro příslušné datové soubory 0,81 a 0.87. Dosažené výsledky na polském datovém souboru byly porovnány s již publikovanými články od Tsaie (2009) a Wanga et al. (2014), které aplikují jiné klasifikační algoritmy na stejný datový soubor. Navrhované metody v této práci vycházejí ze srovnání velice úspěšně. Práce dále nabízí srovnání jednotlivých přístupů k diskretizaci numerických atributů a výběru relevantních vysvětlujících atributů. Tyto oblasti se ukazují pro zvýšení výkonnosti naivního bayesovského klasifikátoru jako klíčové.
Vedoucí práce: Jiří Witzany
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2014
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2014
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses