Irsko a Marshallův plán - Pušová, Tereza (2014)
Práce se zabývá významem Programu evropské obnovy (Marshallova plánu) pro irské hospodářství. Hlavním cílem je analyzovat, zda poskytnutí poválečné pomoci Irsku bylo spíše politickým rozhodnutím či hospodářskou nutností. Hospodářský i politický vývoj země byl v první polovině 20. století nedílně spjat s Velkou Británií, přestože se z jejího vlivu Irsko od vzniku vlastního samostatného státu snažilo vymanit. Neutralita během druhé světové války a rozdílné hodnocení poválečného stavu irské ekonomiky ze strany Irska a Spojených států zapříčinily trpké vztahy mezi oběma státy, a tudíž i ztížení dohody o poskytnutí pomoci v rámci Marshallova plánu. Převažující a historicky zakořeněný irský izolacionismus a nacionalismus, obchodní orientace téměř výhradně na Velkou Británii, zaostalá struktura hospodářství a nedůvěra k roli Spojených států v poválečném světě a hospodářské integraci Evropy vedly v důsledku k tomu, že bylo Irsko na počátku 60. let jedním z nejméně rozvinutých států v západní Evropě, a to i přesto, že Marshallův plán přijalo.