Analýza přínosů Evropské ratingové agentury - Vaňková, Jana (2014)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza přínosů vzniku Evropské ratingové agentury. Dílčím cílem je zjistit vliv ratingového hodnocení na ekonomickou situaci vybraných evropských zemí a rozbor problémů současného ratingového odvětví. Prostřednictvím analýzy vývoje výnosů desetiletých státních dluhopisů daných zemí a cen kontraktů CDS k těmto dluhopisům byl zjištěn mírný vliv ratingového hodnocení na sledované země. Za nejzávažnější problémy ratingových agentur jsou považovány slabá konkurence mezi ratingovými agenturami, nízká transparentnost ratingového procesu a hrozba vzniku střetu zájmů mezi emitentem dluhového nástroje a hodnotící ratingovou agenturou. Analýza schopnosti Evropské ratingové agentury odstranit či alespoň částečně eliminovat diskutované problémy zjistila, že všechny nedostatky ratingového odvětví by nebyla Evropská ratingová agentura schopna vyřešit. Největší slabinou této ratingové agentury je nejistota ohledně její nezávislosti. Proto nelze očekávat, že by vznikem Evropské ratingové agentury došlo k zefektivnění ratingového procesu a vylepšení situace v ratingovém odvětví.