Analýza přínosů Evropské ratingové agentury - Vaňková, Jana; Titze, Miroslav; Šimíček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza přínosů vzniku Evropské ratingové agentury. Dílčím cílem je zjistit vliv ratingového hodnocení na ekonomickou situaci vybraných evropských zemí a rozbor problémů současného ratingového odvětví. Prostřednictvím analýzy vývoje výnosů desetiletých státních dluhopisů daných zemí a cen kontraktů CDS k těmto dluhopisům byl zjištěn mírný vliv ratingového hodnocení na sledované země. Za nejzávažnější problémy ratingových agentur jsou považovány slabá konkurence mezi ratingovými agenturami, nízká transparentnost ratingového procesu a hrozba vzniku střetu zájmů mezi emitentem dluhového nástroje a hodnotící ratingovou agenturou. Analýza schopnosti Evropské ratingové agentury odstranit či alespoň částečně eliminovat diskutované problémy zjistila, že všechny nedostatky ratingového odvětví by nebyla Evropská ratingová agentura schopna vyřešit. Největší slabinou této ratingové agentury je nejistota ohledně její nezávislosti. Proto nelze očekávat, že by vznikem Evropské ratingové agentury došlo k zefektivnění ratingového procesu a vylepšení situace v ratingovém odvětví.
Vedoucí práce: Miroslav Titze
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses