Faktory mezinárodní konkurenceschopnosti na příkladu posouzení konkurenceschopnosti ČR v rámci Visegrádské Čtyřky - Hlisnikovská, Eva (2015)
Práce se zabývá kategorií konkurenceschopnosti, jež je vsazena do podmínek globalizovaných mezinárodních trhů. Jaké výhody či úskalí přináší globalizace, popisuje první kapitola textu. V další kapitole je vymezen pojem konkurenceschopnosti, různá jeho pojetí a zdroje. Třetí část práce nabízí možné indikátory hodnocení konkurenceschopnosti. Součástí nabídky je i manuál pro hodnocení výsledků. Jsou zde také vysvětleny možné nástrahy při konstrukci indikátorů. Hlavním cílem práce bylo posouzení konkurenční pozice České republiky v rámci Visegrádské Čtyřky dle vybraných indikátorů. Na základě výsledků můžeme učinit závěr, že česká ekonomika má nejlepší konkurenční výhodu v rámci sledovaných zemí ve zpracovatelském průmyslu, který je rovněž páteří české ekonomiky