Komunikace státu Jak u veřejnosti uspět s ekonomickými reformami - Šimečková, Barbora; Kubala, Ondřej; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2015)
Diplomová práce se věnuje komunikační stránce podstatných ekonomických reforem ze strany státu. Metodologicky využívá případovou studii, která zkoumá komunikaci penzijní reformy z roku 2013. Úvod práce stručně nastiňuje společensko-ekonomickou situaci v České republice po roce 2008. Teoretická část stanovuje potřebná východiska z oborů média a komunikace, public relations, politické komunikace, psychologie a teorie veřejné volby a přináší také přehled vývoje reforem penzijního systému na území České republiky od dob Rakouska-Uherska. Konstatuje, že tato problematika patří do stálé vládní agendy zejména po roce 1989 a její prosazování je závislé na politickém uspořádání. Praktická část práce pak analyzuje komunikační diskurs penzijní reformy vlády Petra Nečase účinné od 1. ledna 2013. Využívá k tomu strukturované rozhovory s představiteli zainteresovaných stran, kvantitativní analýzu mediálních obsahů a analýzu průzkumů veřejného mínění. Dochází k závěru, že pro důchodovou reformu neexistovala ze strany státu žádná komunikační strategie a informační aktivity vlády byly nedostatečné a zejména časově nevyhovující. Práce ústí v soubor doporučení vládě pro budoucí komunikaci ekonomických reforem, mezi která patří politický konsensus, jasné sdělení a stanovení cílových skupin populace, detailní časový plán a princip jednoduchosti při vysvětlování dané změny.
Vedoucí práce: Ondřej Kubala
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses