Politický proces tvorby, schvalování a plnění českého státního rozpočtu a jeho tendence k deficitu - Šubrtová, Kateřina (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou státního rozpočtu České republiky, který je od roku 1996 trvale deficitní. Cílem práce je odhalit slabá místa rozpočtového procesu a potvrdit hypotézu institucionální povahy rozpočtových deficitů. Teoretická část práce detailněji zkoumá pojmy státní rozpočet a rozpočtový deficit, objasňuje příčiny vzniku rozpočtového deficitu a zkoumá možnosti jeho eliminace. Práce dále mapuje proces navrhování, schvalování a plnění státního rozpočtu s poukázáním na slabá místa tohoto procesu a možnosti jejich řešení. Hlavním přínosem práce je detailní analýza vybraných státních rozpočtů, která odhaluje společné rysy jednotlivých rozpočtů a snaží se popsat jejich významnější změny. V samém závěru práce je poté představen pojem rozpočtové rady a možnosti jejího ustanovení v České republice.