Politický proces tvorby, schvalování a plnění českého státního rozpočtu a jeho tendence k deficitu - Šubrtová, Kateřina; Ježek, Tomáš, 1940-2017; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou státního rozpočtu České republiky, který je od roku 1996 trvale deficitní. Cílem práce je odhalit slabá místa rozpočtového procesu a potvrdit hypotézu institucionální povahy rozpočtových deficitů. Teoretická část práce detailněji zkoumá pojmy státní rozpočet a rozpočtový deficit, objasňuje příčiny vzniku rozpočtového deficitu a zkoumá možnosti jeho eliminace. Práce dále mapuje proces navrhování, schvalování a plnění státního rozpočtu s poukázáním na slabá místa tohoto procesu a možnosti jejich řešení. Hlavním přínosem práce je detailní analýza vybraných státních rozpočtů, která odhaluje společné rysy jednotlivých rozpočtů a snaží se popsat jejich významnější změny. V samém závěru práce je poté představen pojem rozpočtové rady a možnosti jejího ustanovení v České republice.
Vedoucí práce: Tomáš Ježek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses