Daň z příjmů právnických osob (daňové úniky, daňová optimalizace a jejich souvislost s účetnictvím) - Čermáková, Hana; Müllerová, Libuše, 1945-; Černý, Václav, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2014)
Diplomová práce se zbývá daňovou optimalizací a daňovými úniky u daně z příjmů právnických osob z pohledu podnikatelských subjektů vedoucích účetnictví. Konkrétně vychází z právní úpravy platné pro Českou republiku a je zaměřena na proces transformace účetního výsledku hospodaření na základ daně z příjmů právnických osob a s tím souvisejícími možnostmi daňové optimalizace či daňovými podvody. První kapitola vymezuje daň z příjmů právnických osob, její postavení v daňovém systému a princip jejího výpočtu. Také je uveden historický vývoj daně z příjmů právnických osob a hlavní změny souvisejících předpisů v letech 2013-15. Druhá kapitola se zabývá daňovými úniky. Vedle jejich vymezení, příčin a způsobu měření uvádí i statistické údaje týkající se daňových kontrol a daňových trestných činů. Poslední kapitola představuje nejčastější položky nákladů a výnosů, jejichž daňová uznatelnost či neuznatelnost má vliv na výpočet daně z příjmů právnických osob. V rámci této kapitoly jsou představeny i praktické příklady daňových úniků, které byly řešeny Nejvyšším správním soudem.
Vedoucí práce: Libuše Müllerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses