Ekonomické dopady změn sazeb DPH na české poplatníky - Jánková, Vendula (2014)
Cílem této diplomové práce je analyzovat ekonomické dopady změn sazeb DPH na české domácnosti. Zkoumány jsou celkem tři režimy sazeb DPH a to základní a snížená sazba DPH ve výši 21% a 15%, jednotná sazba DPH ve výši 17,5% a základní a dvě snížené sazby DPH o hodnotách 21%, 15% a 10%. Prvním ze dvou dílčích cílů této práce je přiřadit při každém z posuzovaných režimů sazeb DPH příslušné míry zdanění k oddílům, skupinám a třídám klasifikace CZ-COICOP. Druhým dílčím cílem je následně zhodnotit dopady rozdílného daňového zatížení způsobeného odlišným režimem sazeb DPH na české domácnosti rozdělené do decilů podle jejich příjmů.