Optimalizace kapitálové struktury podniku N+N - Konstrukce a dopravní stavby Litoměřice, s.r.o. - Zikirina, Kristina (2014)
V této bakalářské práci se posuzuje, zda je možné přistoupit k optimalizaci kapitálové struktury společnosti typu s.r.o. pomocí určitých metod finanční analýzy a teoretických přístupů, a to na příkladu obchodní společnosti N+N - Konstrukce a dopravní stavby Litoměřice, s.r.o. V rámci tohoto posouzení se provádí rozbor skutečného finančního stavu vybrané firmy a jeho vývoj během posledních 5 let. Posuzuje se solventnost, rentabilnost a zadluženost podniku v dlouhodobém a krátkodobém horizontu a odhadují se náklady na vlastní, cizí a celkové zdroje. Následně se navrhují vhodné varianty pro dosažení optima struktury kapitálu na základě teoretických přístupů. Provedená analýza umožňuje konstatovat, že zapojení teorií optimalizace kapitálové struktury je za určitých podmínek pro firmy velmi užitečné, neboť pomáhá při rozhodování o zvýšení výnosnosti vložených kapitálových zdrojů.