Neuronové sítě v R - Arzumanov, Eduard; Bašta, Milan; Žižka, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2015)
Cílem této práce bylo představit problematiku neuronových sítí, která i přesto, že existuje a aplikuje se ve statistice už řadu let, pro značnou část veřejnosti a dokonce akademického prostředí z oblasti statistiky zůstává minimálně prozkoumanou. Cílem praktické části bylo ověřit prostřednictvím praktické aplikace, zda neuronové sítě jsou opravdu lepším nástrojem pro statistickou analýzu než doposud běžně používané nástroje, zvláště v případě potřeby zkoumat komplexnější jevy a vztahy mezi nimi. Dalším cílem praktické části bylo za pomoci modelů neuronových sítí zkoumat a popsat vztahy mezi vývojem objemů obchodů akcií společnosti Apple a akciemi konkurenčních společností jako Google, HTC, Nokia, Samsung. Dosažení cílů práce bylo prováděno prostřednictvím poměrně rozsáhlého popisu teorie neuronových sítí, rovněž jako popisu teoretických pomůcek vhodných pro předcházení častým úskalím při praktické implementaci. Tato praktické aplikace byla prováděna v softwaru R, který se v poslední době významně rozšířil díky své dostupnosti a také velké míře flexibility, kterou uživateli poskytuje. Přínosem této práce je seznámení a utvoření uceleného přehledu o problematice neuronových sítí a poskytnutí důkazu, že v některých případech modely neuronových sítí jsou skutečně výrazně lepším nástrojem analýzy v porovnání s běžně používanými nástroji (modely typu ARMA, lineární regrese). Autor během zpracování práce získal velké množství poznatků o problematice neuronových sítí, naučil se s nimi pracovat v prostředí R, čímž posunul svoje schopnosti práce s tímto softwarem o poznání výš.
Vedoucí práce: Milan Bašta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statisticko-pojistné inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses