Analýza cenové elasticity poptávky po alkoholických nápojích - řízený experiment - Kalát, Petr (2014)
Ačkoliv ze statistických šetření vyplývá, že poptávka po alkoholických nápojích je cenově neelastická, docházím pomocí experimentem získaných dat a soustředěním se pouze na jednu restauraci k poznatkům o vysoké cenové elasticitě vybraných nápojů. Řízením cenových změn byla získána unikátní data o poptávkách po točeném pivu Staropramen a vínu, jakožto agregátním vyjádřením vína červeného i bílého. Dalšímu výzkumu byly podrobeny vztahy mezi jednotlivými zkoumanými produkty, odhalujíce substituční relace mezi točeným pivem, lihovinami, vínem a černým lahvovým pivem. Zkoumán byl i vliv dnů v týdnu, kde je objeven pozitivní vliv víkendu, ročních období, kde různé produkty reagují rozličně a vliv nákladů obětovaných příležitosti, které se měnily skrz sportovní přenos či alternativní program v blízkém okolí restaurace.