Analýza cenové elasticity poptávky po alkoholických nápojích - řízený experiment - Kalát, Petr; Běláčková, Vendula, 1982-; Špecián, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2014)
Ačkoliv ze statistických šetření vyplývá, že poptávka po alkoholických nápojích je cenově neelastická, docházím pomocí experimentem získaných dat a soustředěním se pouze na jednu restauraci k poznatkům o vysoké cenové elasticitě vybraných nápojů. Řízením cenových změn byla získána unikátní data o poptávkách po točeném pivu Staropramen a vínu, jakožto agregátním vyjádřením vína červeného i bílého. Dalšímu výzkumu byly podrobeny vztahy mezi jednotlivými zkoumanými produkty, odhalujíce substituční relace mezi točeným pivem, lihovinami, vínem a černým lahvovým pivem. Zkoumán byl i vliv dnů v týdnu, kde je objeven pozitivní vliv víkendu, ročních období, kde různé produkty reagují rozličně a vliv nákladů obětovaných příležitosti, které se měnily skrz sportovní přenos či alternativní program v blízkém okolí restaurace.
Vedoucí práce: Vendula Běláčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses