Analýza dopadů větrné energie na hospodaření ČEPSu a dopad rozvojových investic firmy ČEPS na českou ekonomiku - Krchová, Eva (2014)
Cílem diplomové práce je analýza dopadů výroby elektřiny z větrné energie na investiční aktivity firmy ČEPS, zhodnocení dopadů těchto investic na českou ekonomiku. Práce seznamuje čtenáře s důvody pro rozvoj přenosové soustavy v ČR, s pojmem blackout a s aparátem hodnocení vlivu investic na ekonomiku vybraného státu -- model input-output analýzy. Použitou metodou pro získání dat pro tuto práci je rešerše literatury, dále konzultace s odborníkem na input-output model, s odborníky ze společnosti ČEPS, a.s. a jimi poskytnutá firemní data. V teoretické části se práce zabývá českou přenosovou soustavou, dále rozvojem výstavby větrných elektráren a problémy s tím spojenými, blackoutem a připraveností ČR na možný výpadek. V praktické části jsou zkoumána opatření, která se budují za účelem předcházení rizika blackoutu v České republice, je zde detailněji zkoumán Plán rozvoje a obnovy přenosové soustavy ČR, a je zde také popsán proces konstrukce analytického input-output aparátu pro analýzu dopadu rozvojových investic firmy ČEPS na českou ekonomiku, aproximovanou HDP.