Daňová politika a bytová výstavba - Urbanová, Tereza (2015)
Dostupnost a kvalita bydlení velmi úzce souvisí s vývojem ve stavebnictví a s ekonomickými možnostmi v daném státě. Diplomová práce se zabývá vztahem mezi daňovou politikou a novou bytovou výstavbou. Daňová politika neboli nepřímé nástroje bytové politiky jsou výhodné zejména díky své nízké administrativní náročnosti, protože je není nutné dále přerozdělovat z veřejných rozpočtů. Ovšem za touto výhodou se skrývá řada těžko odhadnutelných kvantifikací ve formě daňových úlev, anebo naopak ve výši daňového zatížení. Nepřímé nástroje mohou na bytovou výstavbu působit pozitivně i negativně, což je taktéž v práci zhodnoceno. Vedle daňových dopadů stát může novou bytovou výstavbu podporovat i prostřednictvím přímých nástrojů, za kterými se skrývají různé formy zvýhodněných úvěrů, dotací a příspěvků. Cílem práce je ověření hypotézy o účinnosti bytové politiky z pohledu bytové výstavby prostřednictvím přímých a nepřímých nástrojů.