Daňová politika a bytová výstavba - Urbanová, Tereza; Sedmihradská, Lucie; Brabcová, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2015)
Dostupnost a kvalita bydlení velmi úzce souvisí s vývojem ve stavebnictví a s ekonomickými možnostmi v daném státě. Diplomová práce se zabývá vztahem mezi daňovou politikou a novou bytovou výstavbou. Daňová politika neboli nepřímé nástroje bytové politiky jsou výhodné zejména díky své nízké administrativní náročnosti, protože je není nutné dále přerozdělovat z veřejných rozpočtů. Ovšem za touto výhodou se skrývá řada těžko odhadnutelných kvantifikací ve formě daňových úlev, anebo naopak ve výši daňového zatížení. Nepřímé nástroje mohou na bytovou výstavbu působit pozitivně i negativně, což je taktéž v práci zhodnoceno. Vedle daňových dopadů stát může novou bytovou výstavbu podporovat i prostřednictvím přímých nástrojů, za kterými se skrývají různé formy zvýhodněných úvěrů, dotací a příspěvků. Cílem práce je ověření hypotézy o účinnosti bytové politiky z pohledu bytové výstavby prostřednictvím přímých a nepřímých nástrojů.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2015
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2015
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses